van-zon-tuindadvies-logo-web

Haal
van Zon
in uw tuin!

Erven

 

Erven, boerenerven en landelijke tuinen hebben een hele andere aanpak en expertise nodig dan de inrichting van een (stads)tuin. De geschiedenis en de omgeving spelen hierbij een grote rol in de vormgeving. Bovendien is er per streek ook een andere indeling van het erf.

 

Boerderijen zijn van oudsher voor werk en wonen bedoeld. In de boerderij was/is een woongedeelte en verder stallen en opslag voor het hooi en andere benodigdheden. Op het erf ruimte voor schuren, bakhuis/stookhut en eventuele extra stallen. Het boerenbedrijf is erg streekgebonden, door landschap, volksaard en grondsoort. Deze verschillen zie je in de bouw van de boerderij, het soort bedrijf (gemengd, akkerbouwer, fruitteler, veehouder) en de indeling van het erf. Er zijn echter wel overeenkomsten.

Het erf werd ingedeeld in voor en achter. Voor was ingedeeld bij het wonen en had een representatieve functie en was verder bedoeld voor voedselvoorziening en behoeften van het gezin. Dit gedeelte van het erf viel vaak onder het toezicht en beheer van de vrouw. Op het voorerf vindt/vond men de boomgaard, moestuin, bloementuin en het zijerf was vaak de waslijn en de bleek.

Het achtererf was meer bestemd voor het bedrijf, gericht op het vee en het land dat bewerkt moest worden. Hier vindt/vond je de schuren (opslag machines), de hooiberg, mestbult en dergelijke.

De beplanting is inheems en sluit aan op het landschap.

 

Tegenwoordig worden niet alle boerderijen meer bedrijfsmatig gebruikt. Vele hebben nu ook een pure woonbestemming. Een traditioneel boerenerf is heel erg mooi, maar voldoet niet altijd meer aan de behoefte van de gebruiker. Soms door uitbreiding van het boerenbedrijf of omdat het een tuinfunctie gaat krijgen.

Dan is het van belang dat de herindeling van het erf met zorg wordt ontworpen met expertise die rekening houdt dat met de inpassing in het landschap.

 

Voor woningen in het landelijk buitengebied is het ook van belang dat er een goede overgang wordt gecreëerd van tuin naar landschap. Hierdoor kunnen de uitzichten over het landschap vanuit het huis of de tuin deze visueel vergroten en vanuit het landschap gezien kan de tuin aansluiten op de omgeving, omdat er gewerkt wordt met inheemse landschappelijke beplanting. Hiermee versterk je ook de biodiversiteit.

 

Soms is er in herinrichtinggebieden nog subsidie  via het rijk of landschapsbeheer te krijgen, mits er een goed doordacht ontwerp, beplantingsplan en beheerplan worden overlegd.